top of page
תמונת הסופר/תסער שדה

סרטן- אבעבועות שחורות של המאה ה-21?

עודכן: 7 באוג׳ 2019



לא מההתחלה ידעתי שאני רוצה לטפל בחולי סרטן. זה לא פשוט משום בחינה, גם מבחינת האבחנה שלא אחת היא מורכבת היות וזו מחלה מסובכת, וגם מהבחינה המוראלית. אך גם אותם מטפלים שיעשו הכל ע"מ להימנע מאותו חולה אונקולוגי שלא פעם עייף, חלש מדוכא או מיואש, לא יכולים להתעלם מהגידול העצום וממבול האבחנות שיש בתחום זה בשנים האחרונות, ולאורך כל חתך באוכלוסיה.

אם כן, המחלות (וביניהן סרטן) בשנים האחרונות שינו את פניהן

בשני מובנים:

א. הן תוקפות אנשים רבים הרבה יותר

ב. הן תוקפות אנשים צעירים הרבה יותר

אין אדם שתחום עיסוקו הוא בריאות ולא עוצר רגע וחושב.

מדוע זה קורה? למה ישנן כ"כ הרבה מחלות דווקא בעידן של היגיינה

אישית וסביבתית גבוהה? בעידן שיש לנו מדע ומחקר ותרופות לכל

מחלה? אנו יודעים לעשות ניתוחים, פרוצדורות ובדיקות הדמייה

משוכללות, אז למה אנו יותר חולים מאי פעם? ולמה הגידול ההולך וגובר של מחלת הסרטן בייחוד בקרב ישראלים?

בישראל יודעים לטפל בסרטן, בזה אין ספק. פחות ופחות אנשים מתים מהמחלה הזו. אך לא אחת, הסבל והכאב אותו הם נאלצים לעבור גורם להם לתהות מדוע ? וכיצד זה קרה לי.? הסבל לא עוצר במכאובי הגוף והנפש של אותו חולה, אלא שולח את ידו הארוכה ופוגע בכל אחד מבני המשפחה הקרובים, במקום העבודה לא פעם, ובבן/בת הזוג.

אולי ע"י הבנה של התהליך הסרטני, הן בהיבט הביולוגי, והן בהיבט האנרגטי, נוכל לתת תשובה חלקית לשאלות הללו.

כל גוף חי פוטנציאלי להתפרצות של מחלת הסרטן. ישנן כמה תיאוריות מקובלות ברפואה לכיצד נוצר סרטן בגופינו.

תחום מתפתח בעולם הרפואה הוא האונקו-גנטיקה. והוא מדבר על האבולוציה של התא הסרטני מבחינה גנטית. התגליות בתחום זה העלו כמה תיאוריות לשאלות ה"למה וכיצד?"

התיאוריה הראשונה אומרת שישנה פגיעה באונקוגנים (גנים שיודעים לייצר גידולים) שיש להם תפקידים, פונקציות. הגנים הללו משתתפים בבקרה של התאים, ויש ביטוי יתר של אותם אונקוגניים. אלה למעשה גנים שהתפקיד שלהם הוא תיקון חסרים, ואז קורות חלוקות חוזרות ונישנות של תאים. במצב הטבעי, כל הזמן נוצרים תאים מוטנטיים בגוף והגוף יודע לתקן. בסרטן למעשה ה"מוסך" של הגוף נפגע.

התיאוריה השנייה מדברת על כך שכל המערכת הגנטית של התא חשופה לבלאגן, בין היתר בגלל מורכבותה. תהיה אי יציבות בכל מערך התאים שמדכאים תאים סרטניים פוטנציאלים. אילו מוטציות הנוצרות בתא מסוים וברגע מסוים.

התיאוריה השלישית אומרת כי כתוצאה משינויים כרומוזומליים נוצר סרטן. כל מצב שלתא אין 2 מערכות של כרומוזומים, הופך רכיבים לא יציבים ונוצר כאוס גנטי הגורם בין השאר לגידולים.

מה מאפיין את אותו תא סרטני?

1. אדיש לסימני הפסקת פעילות – כל תא בגוף מציית לחוקי הגוף, ויש לו תוקף. ברגע שצריך למות הוא עושה זאת באופן אוטומטי. התא הסרטני מתעלם מהוראה זו של הגוף.

2. יודע להתפשט- צבר תאים שיודעים להתקיים בתרחיף, לזרום ולנחות ולהקים מושבות נוספות. (גרורות)

3. משנה את פניו- בכוחו לשנות את קרום התא בצורה כזו שהקולטנים שיהיו עליו ישתנו ויפעלו ע"פ הגיון משלהם, שלא תמיד נהיר לנו.

כיום אנו עדיין מכנים את התא הסרטני ע"פ האיבר בו הוא מתאכסן- סרטן שד אם הגידול בשד, סרטן מעי הגס אם הגידול הוא במעי הגס וכך הלאה. אך האונקוגנטיקה מספרת לנו, שסיווג מסוג זה הוא בעייתי. סרטן בריאות או בכבד יכול להיות אותו סרטן בדיוק מבחינת הרכב צבר התאים שבו, באופן הנזקים שהוא מחולל בגוף, ובאיך שהוא מגיב לכימותרפיה או טיפול אחר. נהוג היום לחקור את הביולוגיה האישית של כל סרטן, ע"מ לדעת כיצד לטפל בו בצורה הטובה ביותר, מבלי לפגוע ברקמות הגוף הבריאות.

הסרטן ברפואה הסינית

הרופאים הסיניים בעת העתיקה הבחינו בנגעים, מוגלות ונפיחויות שלא נענות לחוקי הגוף. הפתוגן מצליח לחדור למקום שלגוף אין גישה אליו. התהליך הזה בו הפתוגן "מתבשל" במעמקי הגוף גורם למה שהרופאים הסיניים כינו ריקבון. הם ידעו שהסרטן יפגע קודם בשריר, אח"כ בעצמות ולבסוף במח העצם. דבר המרשים לכשעצמו בתקופה שאין בדיקות הדמייה, בדיקות דם או ניתוחים.

הרופאים הסיניים הבחינו בכך שהאיברים הפנימיים מאבדים את החדות שלהם ואת הקשר עם הסביבה. נוצרת עכירות. והעכירות הזו מביאה לבידוד במערכת הפנימית. מה שמפריע לצ'י המגן להגיע ולתקן. הצ'י המגן הוא אותו כוח בגוף ששנים רבות מאוחר יותר ניתן לו השם מערכת החיסון.

הצ'י זורם ללא הפסק בגופינו, אותו צ'י נמצא בכל הגוף והוא מניע את הדם, הוא בלתי נראה ובלתי מורגש, אך הוא אחראי לפעולות אינספור בגופינו. למעשה סרטן מתחיל בתקיעות של הצ'י והדם. וכך שמרבית מחלות הסרטן קורות בגלל חוסר בתנועה, ולא בגלל תנועתיות יתר. מכאן, שאחת האסטרטגיות הטיפוליות החשובות אצל חולי סרטן היא הנעה של הצ'י והדם.

רק שנים מאוחר יותר נגלה, שהסינים צדקו, והיום, להבדיל לפני 10 שנים, במחלקות האונקולוגיות מעודדים חולי סרטן לעשות פעילות גופנית, לעבור טיפולים שמניעים את מחזור הדם ומעלים את ריויון החמצן לתאים (חולים ובריאים כאחד) כמו רפלקסולוגיה, שיאצו או דיקור, וכן ליטול צמחי מרפא ותוספי מזון שגורמים לכך. מסתבר כי תאי הסרטן שורדים היטב גם אם נשמור על תנועה וגם אם לא. אך התאים הבריאים שלנו מתחזקים כאשר אנו מזינים אותם בחמצן. סיכויי ההישרדות של חולה סרטן גבוהים בהרבה אם התאים הבריאים שלו נשארים חזקים. הם חייבים להיות כאלה, כנגד התפשטות של הגידול הסרטני ובכדי לעמוד בטיפול הכימותרפי האגרסיבי.

מבחינת הרפואה הסינית, סרטן יכול להתפתח מכמה ענפים:

1. חולשה באדמה- ה"אדמה" הסינית פירושה היכולת של מע' העיכול שלנו לייצר צ'י ודם מהמזון אותו אנו אוכלים, כלומר אנרגיה טהורה. ברגע שהאדמה חלשה, או שהמזון איננו איכותי או מתאים לאדם, המזון והמשקה מותמרים לאיכות עכורה ולא טהורה. עכירות זו היא שבהמשך תפריע לצ'י המגן (מע' החיסון) לזהות תאים מוטנטיים ולהשמידם לפני שיצטברו לכדי גידול

2. חום מתפתח לרעילות- מחלות חום שיכולות להצטבר בגופינו ולהאיץ תהליכים לא מבוקרים של תאים. מחלת חום (כמו שפעת, דלקת ריאות), שאינה טופלה כראוי ולא נפתרה עד הסוף, או חשיפה לחומרים שמייצרים חום (חומרי הדברה, עישון , רעלים למיניהם) עלולים להתפתח לרעילות שפירושה גידול.

3. אורח חיים שוחק YIN- גופינו נושא שתי איכותיות : YIN ו-YANG. היאנג הוא תנועה, והוא פעיל ואנרגטי. היין הוא כוח מתכנס, סטטי ונח. אורח החיים המודרני מקדש יאנג ומעודד לתנועתיות ללא הרף: עבודת יתר, פעילות גופנית מאומצת, חוסר שינה, עודף פעילות מינית, חוסר הסתכלות פנימה, חוסר השקעה בעצמי, חוסר תשומת לב והקדשת זמן לאכילה, התעלמות לאיתותי עייפות הגוף והנפש. כל אלה שוחקים את האיכות היינית, ויוצרים "תנועה על ריק", זוהי תנועה אובססיבית, מתישה ולא מאוזנת , שאין בה חיבור לאני הפנימי, והיא העלולה לגרום להתפרצות מחלה קשה.

הטיפול בחולה האונקולוגי הוא מורכב כאמור. ותלוי בסוג המחלה, בשלב בה היא נמצאת ובדירוג שלה, בטיפולים אותם הוא עובר, בחוזקו האישי ומבנה אישיותו. הרפואה הסינית הקדימה את זמנה בכך שהיא מתייחסת לחולה האינדיבידואלי ואיננה רואה את המחלה לנגד עיניה, אלא מפתחת את חוסנו של החולה. ההבנה שאין חולה אונקולוגי אחד שזהה לשני, היא הבנה מושרשת ברפואה הסינית מיום היוולדה, וכעת גם של הרפואה הקונבנציונאלית, שעם מיפוי הגנום האנושי, והתפתחות המדע, לומדים להתייחס לכל מחלה אונקולוגית בהיבט האישי והמתאים לה ביותר.

שיתוף הפעולה בין 2 הרפואות מביא לתוצאות ומוכיח את יעילותו בכל פעם. אם החלמת מסרטן, או שאתה מתמודד עם סרטן פעיל, או עם תופעות לוואי של כימותרפיה/הקרנות/ טיפולים ביולוגיים, דע שיש פתרונות טבעיים מצוינים שיכולים להקל מאוד על סבלך. הדרך הטובה ביותר להתמודד עם סרטן היא מניעתו. אע"פ שאף אדם לא מחזיק בידיו את המפתחות לבריאות מושלמת, האמינו שמודעות לאורח חיים בריא יותר בכוחה לצמצם את הסיכויים ללקות במחלה.

סער שדה הוא מטפל ומרצה. נטורופת מוסמך, הרבליסט קליני, ומטפל ברפואה סינית מסורתית.

קליניקה בת"א, ובכפר יונה.


96 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page