גיל המעבר הוא תקופה ידועה לשמצה בעולם המערבי ובעיקר בקרב נשים. המושג המתאר את גיל המעבר מכונה בספרות הרפואית "מנופאוזה"- ומשמעותו הפסקה של הוסת הנשית. הפסקת הדימום הוסתי בקרב נשים מפאת הירידה הטבעית ברמות ההורמונים מסמלת התחלת שינויים הורמונליים דרמטיים בגוף הנשי, ועל כולם מנצח הורמון מפורסם הנקרא אסטרוגן. האסטרוגן הוא שחקן מפתח בגוף האישה בגיל הפוריות, על כן ירידתו המשמעותית בגיל "הבלות" איננה נעדרת סימפטומים. למעשה, ישנם מאות !! סימפטומים מוכרים בספרות המקצועית שעליהם נשים מדווחות כדי לתאר את הרגשתן בתקופה רגישה זו. המונח גיל מעבר לרוב הנשים, מסמל תקופת מעבר (מגיל הפוריות לגיל העמידה) של שנה עד חמש שנים שבהן הן סובלות מסימפטומים כאלה ואחרים, ולבסוף סימפטומים אילו שוככים במידה כזו או אחרת, למרות שלא תמיד.
ע"פ הרפואה הסינית, שני כוחות מרכזיים שולטים בגוף האדם (ובטבע) והם נקראים יין ויאנג.
איכות יין- מייצגת את החומר הדחוס, עצמות ואת רקמת הבשר, הנוזלים, ההורמונים והיכולת של הגוף לקירור וצינון. היין מתבטא בשעות שקיעה ובלילה ומקור כוחו בירח.
איכות יאנגית- מתבטאת בתנועה, בזרימה התדירה של האנרגיה, בחומרים מופשטים כמו מחשבות, וביכולת של הגוף לחימום. היאנג מתבטא בשעות הזריחה וביום, ומקור כוחו בשמש.
היין והיאנג, בגוף כמו בטבע, נמצאים בכילוי מתמיד האחד של השני, ושומרים על איזון ביניהם.
איך כל זה חשוב להבנת גיל המעבר? ובכן, בגיל המעבר יש שחיקה של האיכות היינית, ועל כן היאנג "משתלט" על גוף האישה.
ואכן, הסימפטום הקלאסי של תופעות גיל המעבר הוא גלי חום. נשים מתארות גלי חום שמתחילים מלמטה בתחושת בעירה עד לאיזור הפנים, מלווים בזיעה שוטפת ומופיעים בעיקר בשעות אחה"צ והערב ובהתקפים. זוהי תופעה מאוד חמה ומהירה ועל כן היא נחשבת יאנגית. היין הוא חומר שאמור לעגן את האנרגיה היאנגית, וכשהוא חסר, היאנג "נזרק" החוצה ולמעלה לחלקים העליונים והשטחיים של הגוף.
אומנם זוהי תופעה קלאסית בגיל המעבר, אך לדאבוננו איננה היחידה. תופעות נוספות כוללות כאבי גוף ופרקים, דיכאונות ושינויים במצב הרוח, נטייה לחרדות, התעוררויות רבות בלילה והפרעות שינה נוספות, תיאבון מוגבר, כמיהה למתוק והשמנה, נשירת שיער, יובש קיצוני בעור, בפה ובואגינה, עייפות ותשישות ועוד.
אך זה לא הכל... גיל המעבר אצל נשים אינו מסתכם רק בתופעות לא נעימות, הוא גם פותח דלת למחלות רבות שהאישה הייתה מוגנת מהן באופן יחסי, כל זמן שקיבלה מחזור: מחלות לב כלי דם, בעיות עיכול דלקתיות וכרוניות, מחלות מטאבוליות כמו סכרת, אוסטאופורוזיס, דלקת פרקים ועוד.
למה זה קורה?
אולי תופתעו לשמוע, שעל אף שטבעי להזדקן, תופעות גיל המעבר אינן טבעיות ואף אינן תקינות. בעולם המערבי ובישראל גם כן, נשים רבות סובלות מתופעות גיל מעבר בצורה דרמטית וחזקה מאוד, בעוד שבמדינות רבות נשים כלל לא חוות תופעות שכאלו בקנה מידה רחב. אם בוחנים את אורח החיים הבריא המוצע לאדם ע"פ הרפואה הסינית, ומשווים אותו לאורח החיים המערבי , אנו רואים את הפער בעיקר בעובדה שאנו חיים אורח חיים שוחק יין. אותה איכות יינית מתבזבזת ומתרוקנת עקב שעות עבודה מרובות, ערות בשעת לילה, בחירות תזונתיות גרועות, אורח חיים מלא סטרס, קדחתני ולא מאוזן, חשיפה להורמונים סינטטיים בתעשיית הקוסמטיקה, הטיפוח והמזון ועוד.
כשאישה החווה מנופאוז תיגש לרופא, הטיפול המקובל יתבסס על תוספות הורמונליות סינטטיות (HRT). לעיתים הורמונים אלה עוזרים מאוד, אך תוספות אילו הן לא נטולות השלכות לטווח הארוך. קלינית אנו נתקלים בנשים שלא יכולות להפסיק עם ההורמונים, כי ברגע שיפסיקו תיווצר תגובת "ריבאונד" וגלי החום יתחדשו בצורה חזקה מאוד, ואיתם יעלו כל הסימפטומים הנוספים. לעיתים ההורמונים מסייעים לשיכוך סימפטומים בצורה חלקית לאישה הסובלת: עוזרים בגלי חום אבל לא בכאבי פרקים, ולכך צריך לרשום משככי כאב. אם הפרעות השינה ברקע קשות אז ירשמו כדורי שינה, כדור להידלדלות העצמות ועוד אחד לדיכאון וכך הלאה. למעשה מתחיל טיפול סימפטומטי מרובה תרופות שכל בר דעת מבין שאינו מומלץ.
מה הרפואה הטבעית מציעה?
טיפול טבעי בתזונה, דיקור וצמחי מרפא עושה עבודה שלמה ויעילה במיוחד. התזונה מתמקדת בתזונה בעלת אינדקס גליקמי נמוך על מנת להשתלט על הורמון האינסולין שנוטה גם הוא להשתבש כאשר נגמרת הוסת. בנוסף התזונה המומלצת עשירה בפיטואסטרגוניים, רכיבים צמחיים דמויי הורמונים (אך בעלי פעילות מופחתת פי עשרות מונים) שעוזרים לשקם את המערכת ההורמונלית.
בדיקור עובדים על קירור והזנת יין ונוזלים. ובצמחי מרפא מאזנים את ההורמונים בצורה מהירה יחסית, וכך מנהלים את הסימפטומים תוך טיפול בשורש הבעיה.
חשוב להבין, כי כאשר אישה מגיעה לטיפול בזמן שיש לה עדיין וסת, אפילו אם הוא "מגמגם", האסטרטגיה הראשונה במעלה מבחינת המטפל היא להאריך את זמן המחזור, ולמצות את יכולת הגוף לייצר וסת עד תום. היות שהבעיות הנלוות יתחילו, כאשר הוסת תיפסק.
הגיעה אליי אסנת, בת 47 שחשה כי לאחרונה יש לה חרדות המורגשות באיזור החזה, מחשבות מטרידות, היא נתונה לתחושות עצבנות ועצבות, ולשינויים קשים מאוד במצב הרוח, והיא לא יודעת לשים את האצבע על למה ואיך זה קורה. ליבי יצא אליה כאשר סיפרה לי על מערכות היחסים שלה עם ילדיה ובעלה, המתחילות להשתבש עקב ההתפרצויות שלה והבכי, והתחושה האישית שלה שהיא מאבדת את שפיות דעתה. כשתחקרתי אותה על הוסת שלה הופתעתי לגלות כי המחזור שלה בדעיכה בחודשים האחרונים, ומאז למעשה החלו השינויים במצבי הרוח. ברקע היו לה כאבי פרקים ומעט גלי חום וחלומות מטרידים בשעות הלילה, שאף אחד מהם היא לא קישרה לתופעות גיל מעבר עקב גילה הצעיר יחסית. התחלנו בטיפול תזונתי וצמחי מרפא פיטו-הורמונליים, מזיני יין מקררים ומשקמים, ומרגיעי נפש.
לאחר כשבוע שנטלה את הכמוסות, נעלמו לחלוטין תחושות הבעירה בשעות הלילה, לאחר כשבוע גם כאבי הפרקים השתפרו מאוד בתוספת של פעילות גופנית מתונה. אסנת התחילה לשים לב לתזונה שלה והחלה לחוש שמצבי הרוח ששלטו בה מתייצבים. החרדות פסקו וכך גם הדיכאון, ויחסיה עם הסביבה הקרובה השתפר.
כמו בכל פתולוגיה אחרת, גם את תופעות גיל המעבר קל יותר למנוע מאשר לטפל. מה שחשוב לאישה הוא לשמור על אורח חיים בריא משמר איכות יינית. וכך ניתן לצמצם את תופעות גיל המעבר ולעבור אותו בקלות. אם את מתמודדת עם חוסר איזון הורמונלי (וסת כבדה, לא סדירה או כואבת) יש סיכוי סביר שגם גיל המעבר יהיה מרובה סימפטומים לא נעימים. חשוב לטפל ולאזן כבר היום. אם את סובלת מתופעות גיל המעבר, או מחלות שהחלו מאז הפסקת המחזור, דעי שזה לא חייב להיות כך, ויש טיפול טבעי ויעיל.