נראה היום שלכל אחד יש מה להגיד ולחדש לעולם על תזונה בריאה.

יותר מכך יש תחושה שלכל אדם יש אג'נדה
ברורה ביותר של מה הוא אוכל, מתי, ובאיזו כמות, כדי לשמור על בריאות מושלמת. אנשים רבים גם דואגים להפיץ את הבשורה התזונתית החדשה שעזרה להם להיפטר מכמה ק"ג עודפים או להבריא ממחלה מורכבת.
ע"פ המסורות של הרפואות המזרחיות; האירוודה, המקרוביוטיקה והרפואה הסינית העתיקה, אין תזונה אחת שמתאימה לכולם. האנרגטיקה של כל אדם היא ייחודית לו, ועל פיה צריכה להתבצע הבחירה התזונתית שלו. שימו לב! אין באימרה זו כדי לומר שכל בנאדם יכול לאכול מה שהוא רוצה ומתי שהוא רוצה. חשוב בהחלט לבסס את התזונה שלנו על מזונות טבעיים, בריאים ונקיים, עם חריגות פה ושם. כלומר, אין אדם שמתאים לו לאכול המבורגר וציפס ב-2 בלילה ולקנח בקולה. (אך יש אנשים שיינזקו מכך פחות מאחרים).
הידע התזונתי שנאסף ברפואה הסינית הוא לא פחות מעצום. ואינני רוצה להתרכז במה לאכול (במובן של מינרלים וויטמינים, שומנים, חלבונים ופחמימות) ואפילו לא במתי לאכול (למרות שלרפואה הסינית קביעות נחרצות גם בנושא הזה), אלא באיזו טמפרטורה לצרוך את המזון שלנו.
הקשר בין הבריאות שלנו לטמפרטורה והאנרגטיקה של המזון:
ע"פ הרפואה הסינית, בגוף וביקום שולטים 5 אלמנטים: עץ, אש, אדמה, מתכת ומים.
אלמנט האדמה ממוקם במרכז, והוא מחזיק את הצירים עליהם נמצאים האלמנטים האחרים. גם בגופינו, האדמה היא המרכז, היות והיא מייצגת את העיכול ותהליכי הפקת אנרגיה (צ'י) ודם מהמזון והמשקה.
לאדמה יש שני איברים ששולטים עליה: קיבה וטחול. הקיבה היא אותו שק שרירי הממוקם ברביע ימני עליון ולמעשה מבצע קבלה ופירוק ראשוני של מזון, והטחול הסיני שולט על המעיים, ועל העיכול, ואחראי על תהליכי הטמעה של המזון והתמרתו לאנרגיה (דומה בתפקודו ללבלב ה"מערבי"). הקיבה מכילה אש עיכולית רבה, ולכן היא זקוקה לנוזלים כדי לקרר אותה, בעוד שהטחול מעדיף חמימות ויובש.
הרבה מהרצונות והבחירות התזונתיות שלנו נשלטות ע"י ההעדפות של הקיבה (שאצל הרבה אנשים בעולם המערבי נוטה לחום פתולוגי). "בא לנו" קרח, מזון קר, משהו קר, גלידה, פרי קפוא וכולי. אנחנו לא לוקחים בחשבון שאחרי שאותו מזון קר עובר את הקיבה, הוא ממשיך למעיים שאוהבות חמימות ויובש. אותם מזונות לחים וקרים פוגעים באנרגטיקה של הטחול והמעיים, ומחלישים אותם מאוד, היות והטחול צריך להשקיע אנרגיה רבה בלחמם את המזון הקר לפני שהוא מפיק ממנו אנרגיה שתשמש את שאר הגוף.
דברים שהם קרים באנרגטיקה שלהם וגם בטמפרטורת החדר- מים קרים, קרח, גלידות, שייקים קפואים, ירקות ופירות שרק יצאו מהמקרר, ארטיקים.
כל הגבינות לסוגיהן ושאר מוצרי חלב הם קרים בנוסף לזה שהם לחים, מה שהופך אותם למזון הפוגע מאוד באדמה.
מזונות מתוקים טבעיים כמו בטטה מחזקים את האדמה, אך מזונות שהם מתוקים מסוכר יוצרים לחות גדולה ומחלישים את האדמה ע"י כך שהם מפריעים לאיברי העיכול לעבוד כהלכה.
רבות מדברים על raw food , שיטה המאמינה כי יש לצרוך את המזון כפי שהוא בטבע ללא חימום או בישול כלל. שיטות קיצוניות יותר ממליצות לאנשים לצרוך בקבוק של מים קפואים על הבוקר על מנת "להמריץ את חילוף החומרים"... ע"פ הרפואה הסינית, חימום המזון או בישולו הוא הדרך שלנו לעזור למערכת העיכול להכין את האוכל לעיכול, לשם הפקת צ'י ממנו. מהרגע שהאנושות גילתה את האש, היא עשתה שימוש בה כדי להתפתח בכל התחומים, וגם בתחום התזונתי, וכשאנו צורכים מזון מבושל, הוא זמין יותר, מחזק יותר, ומרגיע את העיכול ואת הגוף כולו.
כאשר אנו שותים מים קרים, או אוכלים מזונות קרים, המעיים שלנו מתכווצות ברגע שהמים באים במגע עם דופן הקיבה. אם נאכל מזונות קרים, נקשה מאוד על העיכול להפיק אנרגיה מהמזון, ולאורך זמן נחליש אותו. כאשר העיכול חלש, נוצרת לחות. לחות, ע"פ הרפואה הסינית, היא פתוגן הרסני. היא עוצרת ומאטה את זרימת הצ'י ופוגעת במכניזם ולמעשה בכיוון הנכון של אנרגיית החיים שלנו.
תסמינים ללחות גבוהה בגוף: חיפוי לשון עבה, כאבי גוף, תחושת כבדות בראש, קושי לחשוב בבהירות, גלי חום, בחילות, צואה דביקה או רכה, גרד, בעיות עור ואקנה, עור שומני, מפרקים כואבים וחולשת גפיים... וזה רק על קצה המזלג.
כאמור, ציר האדמה הוא הציר ממנו כל האלמנטים של הגוף שואבים כוח. והאדמה הזו אוהבת איזון באנרגטיקה של המזונות. מזונות חמימים ונטרלים, שאינם דביקים ומתוקים מדי יתאימו לרוב האנשים היות והם יחזקו את האדמה. במשפחה זו ניתן למצוא את הקטניות, חלק מהדגנים, ירקות מוקפצים/ מאודים, לפתני פירות חמימים ואגוזים מרוככים, תבלינים, חליטות תה.
כשהייתי בסין, שמתי לב שכשיושבים במסעדה מגישים לך תה חם, גם בשיא הקיץ! ישראלי ממוצע יחשוב שהמנהג הזה מוזר, ומיד יבקש מים קרים (עם קרח!), אבל מיליארד סינים לא טועים, והחשיבות של שתייה חמימה שתומכת באש העיכולית ולא מקשה עליה, היא חשובה לא רק לבריאות העיכול, אלא לגוף כולו. נדהמתי לראות שגם בסופרמרקט כשמוציאים בקבוק שתייה קרה מהמקרר, הוא לא כ"כ קר. בהתחלה מתלוננים, כי משקה מוגז כמו סודה צריך הרי להיות קר, אחרת מה זה שווה?! אבל דיי במהרה מתרגלים, וכשרואים כמה זה עושה טוב לבטן ולהרגשה הכללית ממש מתמכרים לעניין.
לא משנה אם אתם חשים בריאים או חולים, אם אתם נוהגים לשתות ולאכול קר, נסו לצמצם הרגל זה. שתו מים פושרים או חמימים, איכלו מזונות מבושלים יותר מאשר נאים, המנעו ככל האפשר מגבינות וסוכרים, היוצרים לחות וקור, והקפידו להוציא ירקות ופירות מהמקרר זמן מה טרם אכילתם כדי שיתחממו מעט בטמפרטורת החדר, בחורף אפשר בהחלט להשרות אותם כמה דקות במים רותחים טרם האכילה.
אני יודע שקיימים שם בחוץ המון שיטות תזונתיות, חלקן מתהדרות במחקרים רבים ונתמכות כביכול ע"י המדע. זיכרו שהמדע הוא דבר יחסי ומשתנה. סימכו על ידע שקיים כבר אלפי שנים ברפואות המסורתיות ובתרבויות ענק. ידע תזונתי זה גידל דורות ומיליארדים של אנשים בבריאות יחסית טובה יותר מזו שאנו חווים בעולם המערבי.
הכותב הוא מטפל ברפואה סינית מסורתית, ונטורופת מוסמך
054-2290055 סער שדה