top of page
תמונת הסופר/תסער שדה

סרטן והגיל הביולוגי שלך


הסטטיסטיקה בישראל נכון לשנת 2017 היא ש-1 מתוך 3 יחלה בסרטן במהלך חייו. חוקרים ורופאים רבים מנסים להבין מה מקור המחלה שמהווה גורם תמותה לאנשים כה רבים, עוברת בצעדי ענק כל סיבה אחרת למוות החל מתאונות דרכים וכלה בטרור, ועוקפת בלי מאמץ סטטיסטיקות תמותה של מחלות אחרות.

ממש לאחרונה התגלה ממצא מעניין במיוחד- בשעות האחרונות של המוות של האדם, כתוצאה ממחלה (לא מדובר במוות טרגי בתאונה נניח), גופו מפתח גידול סרטני זעיר אחד או יותר. הוא עושה זאת במהירות לא אופיינית, כאילו מנסה לעשות עוד מאמץ אחרון. אבל מאמץ אחרון בשביל להשיג מה? אנחנו יודעים שגופינו הוא מכונה המשמרת וחוסכת אנרגיה ברמה שאין שני לה, מה יכולה להיות הסיבה לכך שהגוף ישקיע משאבים ואנרגיה כדי לפתח תהליך ממאיר בשעותינו האחרונות בין החיים? האם יכול להיות שהגוף יוצר תאים סרטניים כאשר האדם על ערש דווי בניסיון נואש להציל אותו ממוות בטוח?

בואו נסתכל רגע על התפתחות של סרטן הושט. זהו סרטן האופייני מאוד אצל מעשנים. כאשר אדם מעשן שנים רבות, תאי האפיתל המרכיבים את פנים הושט מתחילים להשתנות, לעשות מוטציה ולהפוך לתאים אחרים, תהליך הנקרא תהליך מטאפלסטי. תופעה זו, יכולה גם לקרות אצל אנשים הסובלים מצרבות באופן כרוני, ("תסמונת בארט") ומגדילה משמעותית את הסיכויים להתפתחות סרטן מסוג אדנוקרצינומה. זהו תהליך שלוקח זמן, אבל בסופו (ובתנאי שהאדם ימשיך לעשן) נוכל לראות שכל תאי הושט התחלפו לתאים הדומים במבנה שלהם לתאים המצפים את פנים הקיבה. שחוקרים ביקשו לחקור מדוע הדבר קורה, הם ראו כי התאים החדשים, אלה שעברו מוטציה, הם עמידים יותר לעשן שיורד במורד הושט לקיבה. כלומר, הגוף עשה אדפטציה- הסתגלות למצב מאיים. הוא עשה זאת בכדי למנוע נזק מיידי. התאים ה"רגילים", אלה המרכיבים את הושט מיום היולדינו, פשוט לא מותאמים לעמוד במפגע העשן היומיומי, ועל כן הם היו חייבים לעבור אבולוציה. ברם אולם, התאים החדשים והעמידים, הם בעלי סיכוי גבוה להתפתחות של סרטן. ואכן, בקרב מעשנים סרטן הושט נפוץ בהרבה, ואנו יודעים מעל כל צל של ספק, שסרטן מסוג זה מתפתח על גבי התאים המוטציוניים.

מי שמכיר ולומד על הגוף, מבין כי פעמים רבות הגוף מכניס את עצמו ל"מלכוד 21", יוצא מסיטואציה מסוכנת מיידית, ע"י ביצוע פעולה שלבטח תגרום לנזק עתידי. אך המחשבה של הגוף האבולוציוני היא על הכאן ועכשיו, ועל ההישרדות המיידית. ע"פ גישה זו, קשה להתיייחס לסרטן כמשהו ש"תוקף" את הגוף, ואולי ההתייחסות הנכונה אליו היא כאל דבר המציל את הגוף, בטווח המיידי, ובהצלה הזו, גלום הפוטנציאל להרוג אותו בהמשך הדרך.

סרטן היא מחלה גדולה, אבל ניתן לומר כי הוא אופייני לאוכלוסיה המבוגרת. ישנם סוגי סרטן (כמו למשל סרטן הערמונית), שהשכיחות שלהם באוכלוסייה עולה בהתאמה מושלמת לגיל. 90% מהגברים שחצו את גיל ה-80 ימותו עם סרטן הערמונית (ימותו מסיבות אחרות אבל עם נגע סרטן זחלני בערמונית) ולא ידעו על כך. אז מדוע אם כך, יותר ויותר אנשים צעירים מתים ממחלת הסרטן?

הפער בין הגיל הכרונולוגי והגיל הביולוגי של האדם


הגיל הכרונולוגי של האדם, מתבצע ע"י חישוב פשוט של השנה הנוכחית פחות השנה בה נולדת. הגיל הביולוגי מורכב בהרבה, ובד"כ לא ניתן להגיע למיספרו המדויק. הגיל הביולוגי נקבע בהתאם להרגשה של האדם, מצב בריאותו, רמת האנרגיה שלו, היכולת הגופנית שלו, ועוד. למעשה בחברה המערבית, הגיל הביולוגי של רובינו גדול מהגיל הכרונולוגי שלנו. כראייה לכך, מחלות רבות וביניהן סרטן, מופיעות אצל אנשים שכרונולוגית הם צעירים הרבה יותר מחולים במחלות זהות בדורות קודמים. אני מודע לכך שזה לא עד כדי כך פשטני, והמתנגדים יאמרו כי היום ישנם יותר יכולות אבחון, ומודעות, ומכאן שהרפואה מגלה מחלות אצל צעירים רבים יותר מבעבר. אבל גם אם נניח את הנושא של גילוי מחלות בצד, קשה להתעלם מהפערים ביכולות הפיזיות של אדם מערבי, (המייצג את המודרני) לאדם מהמזרח, (המייצג את העבר). אם טיילתם במזרח בטח ראיתם בעצמכם את היכולות המרשימות של גמישות וכוח אצל אנשים מבוגרים מאוד. יכולות שאבדו אצל מרבית הצעירים המערביים. הכישורים האילו, או היעדרם, מרמזים על גילו הביולוגי של האדם.

אם כן, ניתן להניח כי מחלה ממארת מתפתחת בגוף, במערכת או ברקמה שגילה הביולוגי זקן. ראינו שרקמה כזו, יכולה להיות שייכת גם לגוף צעיר בהרבה.

הנחה זו, משתלבת עם ההנחה של מרבית החוקרים בעולם, שכמו כל המחלות, גם סרטן היא מחלה שמקורה באורח חיים. וזו בשורה שהיא משמחת יותר מאשר מדכאת! כי זה אומר שלאדם יש מה לעשות בטיפול במחלה, ובעיקר במניעתה.

מדוע נוצר הפער בין הגיל הכרונולוגי לביולוגי?

התשובה בקצרה- אורחות החיים שלנו; מזון מעובד, לא טבעי, ולא מתאים לאדם, הרגלים רעים כמו עישון, חוסר פעילות גופנית, מאמץ יתר, חוסר שינה, סטרס נפשי. כל אלה יגרמו לאדם להוסיף במניין השנים הביולוגיות שלו. כפי שנאמר ע"י אדם שעבר חוויה טראומתית- "הזדקנתי ב-10 שנים"... הוא לא נכנס למכונת זמן שלקחה אותו לעתיד הכרונולוגי 10 שנים קדימה, אלא הכוונה היא שהוא הזדקן מבחינה ביולוגית. ההתנהגות התוך-תאית השתנתה, וסרטן היא רק מחלה אחת מתוך מאות, שהגוף חשוף אליהן יותר כשגילו מבוגר.

כשאדם בא בימים נפטר ממחלה, זה עצוב אך אין דבר טבעי ואנושי מזה. שאדם צעיר נפטר ממחלה- זו טרגדיה.

כיצד ניתן להעריך את גילי הביולוגי?

הרפואה הקונבנציונאלית לא עוסקת כלל בהערכת גילו הביולוגי של האדם. לעיתים כאשר אדם בן 30 יגיע לרופא עם בדיקות דם שתוצאותיהן סוכר גבוה, שומני דם גבוהים, או ממצאים של כבד שומני, הסתיידות בעורקים או אוסטיאופורוזיס הרופא יחשוב לעצמו שהבדיקות לא תואמות את גילו הכרונולוגי של האדם. אך בהרבה מהמקרים, חולי סרטן צעירים היו אנשים "בריאים לחלוטין" טרם גילוי המחלה, במובן זה שכל הכוכביות בתוצאות בדיקות הדם עמדו כמו חיילים במרכז הסקאלה. למעשה, בדיקות הדם, בדיקות ההדמייה והפרוצדורות הפולשניות שמטרתן אבחון, יכולות להוכיח קיומה של מחלה, או במקרה הטוב להבטיח לנו שאנו לא חולים, אך הן לא יכולות להבטיח שאנו בריאים. מה הכוונה? הרפואה המסורתית מסתכלת על האדם, ולא על בדיקות הדם שלו. זוהי רפואה ששואלת ומתחקרת, בודקת את הגוף ומבצעת בדיקות כמו לשון ודופק. אז מה בעצם היא מנסה לעשות כאשר היא בודקת את הדברים הללו?

את מצב הצ'י של האדם.

מהו צ'י? לפני שמחלה מתהווה בגוף החי, בצורה של שינוי תא, גידול, נגע וכדומה, ישנו שינוי בהתנהגות הצ'י. אנרגיה שאמורה לזרום בכיוון מסויים, בעוצמה מסויימת ובדרך מסויימת, משתבשת מכל מיני סיבות. כאשר קיימים שיבושים מהותיים וכרוניים בהתנהגות הצ'י, אדם יתחיל להרגיש שמשהו לא תקין, והוא יתחיל להרגיש לא טוב. מניסיוני בקליניקה, מרבית האנשים חשים כאשר משהו לא תקין. אולי הם הרבה פחות עירניים בבוקר, ישנים פחות טוב, ישנה ירידה בתיאבון, מצבי רוח משתנים, אין יציאה כל יום, או שישנן יותר מדי יציאות, כאבי ראש נהיים תכופים יותר ויותר, גרד לא מוסבר ופריחות עוריות מופיעות ונעלמות. מגוון הסימפטומים הוא גדול כמספר המערכות והאיברים בגוף ואף יותר. כל הסימנים האילו באים להגיד לנו- זרימת האנרגיה בגוף לא תקינה. לכו לטפל! לגשת לרופא לביצוע בדיקות כלליות זה מצוין. תמשיכו לעשות זאת. אך דעו שהרופא מתעסק בגוף המכני, ולא בגוף האנרגטי. ומצב הצ'י שלכם לא משנה לו כדי לקבוע חד משמעית שאתם בריאים כמו שור.

גשו לייעוץ אישי!

בפגישת הייעוץ עם המטפל הסיני, ינסה המטפל להעריך את גילכם הביולוגי בהתאם למה שתספרו, ובהתאם לבדיקות הגופניות המסורתיות. ממצאים אילו, יעזרו לו להגיע למסקנות, והוא יתפור טיפול המורכב מטיפולי מגע ודיקור, שבכוחם להשיב את הזרימה התקינה של הצ'י, יבנה לכם תזונה, צמחי מרפא והמלצות לפעילות גופנית, שיהיו מותאמים אליכם, ויצמצמו את הפער בין גילכם הביולוגי לכרונולוגי. אם אתם כבר מבוגרים, דעו כי גילכם הביולוגי יכול להיות נמוך בהרבה מגילכם בתעודת הזהות, וכך תוכלו לבלות את שנותיכם הבאות בבריאות ובשמחה. לא רק בתוחלת חיים ארוכה, אלא גם באיכות חיים גבוהה.

הכותב הוא מטפל ברפואה סינית מסורתית, נטורופת והרבליסט קליני. לייעוץ נוסף התקשרו 054-2290055


66 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page