top of page
טיפול טבעי בתופעות לוואי של כימותרפיה והקרנות

טיפול בתופעות הלוואי

הגישה הטיפולית בזמן הטיפול המערבי

הפרוצדורות הרפואיות הלא פשוטות שנלוות לטיפול בסרטן, עלולות להיות בעלות אפקט ארוך טווח על פוגש הסרטן. חשוב להכיר את מגוון הניתוחים, התרופות הכימותרפיות, הביולוגיות וההורמונליות כדי להבין לעומק את השפעתן על גופו של החולה, וכך להתאים לו את הטיפול הטוב ביותר, שיעצים את האפקט של התרופות, ובו בזמן יקטין משמעותית את תופעות הלוואי שלהן.

תשישות,עייפות וחולשה

תשישות היא התלונה השכיחה ביותר של חולי סרטן שמטופלים בתרופות כימותרפיות. עם התשישות מגיעה תחושה של אי שקט, דכדוך או דכאון.

בחילות

תרופות מסוימות מגרות את דופן רירית הקיבה, דבר היוצר בחילות והקאות קשות. הקאות היא תופעת לוואי מסוכנת לחולה סרטן ויש לטפל בה במהרה. לעיתים נוכל לראות גם שלשול, פיסורה וטחורים. פעמים רבות אלה הדברים ה"קטנים" שיהפכו את חייו של המתמודד עם סרטן לקשים עד בלתי נסבלים.

כאב נוירופתי

מצב המכונה CIPN - נוירופתיה סנסורית והוא נפוץ ביותר אצל חולי סרטן. מתבטא בהפרעות תחושתיות, נימול עקצוץ שריפה, ועד כאב עד כדי פגיעה בתפקוד, ובעיקר בכפות הרגליים והשוקיים.

גלי חום

גלי חום והזעות קיצוניות הם תוצאה של השתנות הורמונלית עקב מתן תרופות המשבשות את פעולתם התקינה, אצל גברים ונשים כאחד. הם יכולים לקרות בכל גיל, ויש בהם כדי לפגוע משמעותית באיכות חייו של המטופל.

נשירת שיער

כימותרפיה פוגעת בתאים שקצב החלוקה שלהם גבוה. מכאן שישנה נשירת שיער בשימוש בחלק מהתרופות הכימותרפיות. תופעה זו כמעט בלתי נמנעת בחלק מהפרוטוקולים הטיפוליים, אך בהחלט ניתנת לצמצום באמצעות טיפול טבעי.

הפרעות שינה

ההפרעות עלולות להיות בהשריית שינה והירדמות, יקיצות מרובות במהלך הלילה, יקיצה מוקדמת מדי, סיוטי לילה ושינה לא מרעננת. הפרעות שינה בסרטן פירושן העצמה בכאבים, ירידה בעמידות מערכת החיסון, וחולה עייף ועצבני.

חוסר תיאבון וירידה במשקל

חשוב לטפל בחוסר תיאבון מיד כשהוא מתחיל, ולא להזניח סימפטום זה או להתייחס אליו בביטול. חולי סרטן מתקדמים סובלים מתופעה הנקראת "כחקציה"- ירידה משמעותית במשקל עד כדי סיכון חיים.

יובש בפה

יובש בפה או פצעים (סטומטיטיס), יכולים להגיע לחומרה שתקשה על החולה לשתות ולאכול. הפצעים יכולים להתרכז רק בחלל הפה או לכל אורך המעי. הנגעים יכולים להיות אפטות, פטרת או הרפס. יובש בפה (זיכוסטומיה) מקשה על החולה ללעוס, יוצר ריח פה לא נעים, ומגביר סיכוי לעששת.

שינויים בחוש הטעם

שכיחים מאוד בזמן טיפול בתרופות כימותרפיות מבוססות פלטינום. מטופלים מפתחים דחייה ממזונות רבים, קשה להם להנות מהמזון, והדבר יוצר פגיעה בחדוות החיים, ההנאה והעונג, ולא פעם בידוד חברתי.

עצירות

עצירות לעיתים היא תופעת לוואי של תרופות הניתנות מיד לאחר סבב כימוטרפי למניעת בחילות. מטופלים סרטן רבים נוטלים לקסטיבים (חומרים משלשלים), אשר מחלישים מאוד את מערכת העיכול, עלולים לגרום למעי עצל בשימוש לאורך זמן, ומפריעים לספיגת חומרי הזנה חשובים, שגם ככה חסרים אצל חולי סרטן רבים.

קוצר נשימה

בעיות בריאות, קוצר נשימה ושיעול, שיעול דמי הם תופעות לוואי שכיחות בטיפול בתרופות מסויימות. לעיתים תופעות אלה מגיעות גם מהגידול עצמו או מגרורות היושבות על הריאות. הטיפול בדיקור, צמחי מרפא, שמנים ארומטיים, וטיפולי מגע לשכמות ולסרעפת יעילים מאוד בהקלה על סימפטום זה, שלעיתים מלחיץ את החולה מאוד, ומפריע משמעותית לאורח החיים התקין שלו, ליכולת שלו לבצע פעולות פשוטות במהלך היום, ולבצע פעילות גופנית שאי אפשר להפריז בחשיבותה בעת מחלה פעילה. 

דיכאון

הפרעות במצב הרוח הן בעייתיות במיוחד אצל פוגשי סרטן. ישנן הוכחות חד משמעיות על ההשפעה של מצב הרוח על מערכת החיסון ועל סיכויי ההחלמה. אם אתה פוגש סרטן שמתמודד עם בעיות מצב רוח, שהחלו לפני המחלה, והתגברו, או החלו בזמן המחלה, בנוסף לשיחות עם אנשי מקצוע מבריאות הנפש, יש אפשרות לעזור מאוד עם צמחי מרפא, התורמים להעלאת מצב הרוח, שיטות אנרגטיות כמו פרחי באך, טיפולי מגע ודמיון מודרך.

טרשת עורקים ופגיעה בלב

בעיקר של עורקי הקארוטיד הצווארים. התהליך מואץ בעקבות טיפולים כימותרפיים. היווצרות של קרישי דם, לחץ על ורידים מרכזיים מהגידול עצמו, ופגיעה בשריר הלב, לעיתים בצורה בלתי הפיכה, בעקבות שימוש בתרופות כימותרפיות. צמחי מרפא רבים, ותוספי תזונה יודעים לדלל מעט את הדם, ולהשפיע על זרימתו. מוצרים טבעיים רבים עוזרים בהגנה על שריר הלב בזמן טיפולים, ויכולים לצמצם את הסיכוי להיווצרות נזק תמידי ללב, שיצריך טיפולים נוספים ופגיעה גדולה באיכות חייו של המטופל גם אחרי יציאתו מהמחלה.

פגיעה בכבד ובכליות

צמחי מרפא רבים הם נפרופרוטקטיביים (מגיני כליות) והפטופרוטקטיביים (מגיני כבד). ההרבליסט מחליט בעת פגישת הייעוץ, מהם צמחי המרפא המתאימים ביותר למצבו של המטופל, שעשויים לשמור על רקמות חשובות אילו, מבלי לפגום בפעילותן של התרופות.

בעיות הורמונליות ופגיעה בבלוטת התריס

כתוצאה מההקרנות בדרך כלל, בגידולי ראש צוואר. בלוטת התריס הממוקמת באזור הצוואר, נפגעת ונכנסת למצב של תת פעילות, דבר המחייב לקיחת הורמון סינטטי לכל החיים.

פגיעה במח העצם וחולשה חיסונית

אחת מתופעות הלוואי המסוכנות ביותר היא פגיעה במח העצם. ירידה משמעותית בייצור של תאי דם לבנים יכולה להוביל למצב מסוכן הנקרא "חום נויטרופני", שמטופלים אונקולוגיים רבים התוודעו אליו לא פעם. זהו מצב המחייב הגעה מיידית לביה"ח. בעיה נוספת היא אנמיה חמורה הנגרמת מפגיעה בכדוריות הדם האדומות נושאות החמצן.

כאבי מפרקים

תרופות ביולוגיות רבות (כמו מעכבי ארמוטאז) עושות כאבי מפרקים קשים. טיפולי טווינא, דיקור, שימוש בתוספי תזונה מקל על הבעיה משמעותית מבלי ליטול תרופות נוספות ומשככי כאב.

בעיות עור

בעיות עור כתוצאה מטיפולים נוגדי סרטן יכולות להיות קלות כמו אקנה או פריחות קלות ועד לנמק של העור או זיהום משני. משחות טבעיות, שמנים ארומטיים, צמחי מרפא ותוספי תזונה יכולים להקל על תופעות אילו ולהחזיר לעור חלק מהחיוניות והבריאות שהייתה לו בעבר.

מתמודדים עם תופעות לוואי ?

bottom of page